Prestekaien

Gjenreising av prestekai og naust på Bruvik

Prestekaien på Bruvik er ferdig og innviet! Den er på hele 82 kvadratmeter, og fikk terningkast 5 i den store kaitesten utført av Det kongelige Norske Båtforbund og Røde Kors. Kaien er offentlig og beregnet på tilreisende og bygdens egne innbyggere.
Det er rasteplass med flere bord og benker på kaien – det er like fint å komme fra land som fra sjø. Her kan man nyte utsikten utover fjorden, ta seg en dukkert eller fiske med sluk.

DSC_8120

Les artikkelen som stod i «Kyrkjehelsing» nr 4 2013, skrevet av Wenche Fiskeset. Foto ved Åse Hartveit Faugstad.

I september 2010 oppnevnte Bruvik Grendaråd en komite som fikk i oppdrag å gjenreise Prestekaien slik den engang var. Det tok tre år og 1307 dugnadstimer, men 25. august 2013 sto kaien ferdig.
For spesielt interesserte kan det nevnes at det har gått med 6+ tonn stein, 24 kubikk betong, 22 impregnerte stolper, 3 jernbaneskinner og trevirke for godt over 60 000 kroner.

DSC_8101Været var strålende da cirka 70 personer overvar den håytidelige åpningen. Ole-Johan Steiner gav en grundig gjennomgang av hele prosjektet før sokneprest Tom Sverre Tomren via et historisk tilbakeblikk hadde det store previlegium å døpe kaien med vann fra kirkens døpefont. Etter salmesang og signing ble det hele avsluttet med 3 x 3 klemt – ikke fra kirkeklokken, men fra jernbøtten som hadde vært brukt til å slå ned kaipælene med. «Ringerne» var yngste og eldste i dugnadsgjengen, Jakob Skjold Olsen og Arthur Vassdal.DSC_8092

Den ofisielle åpningen ble markert med kanonsalutt av lederen i komiteen, Kjell Ågotnes, og avsluttet med 3 x 3 hurra! Så var kaien døpt, åpnet og klar til bruk. Roende med dansepar og spillemann kom Torgeir Hartveit Faugstad og la til. Dermed var det duket for Jartru og Geir Reigstad til å svinge seg etter lystige toner fra spillemann Rune Hartveit Ingebriktsen. Siste låten var en vals, og da fikk almuen prøve dansefoten på den 82 kvadratmeter store kaien.DSC_8109

Komiteen takker Bruvik Helselag, Bruvik Sokneråd. Kyrkjeringen, bygdefolket og Sparebanken Vest for økonomisk støtte.

Hva skjer nå?

Naustet

Neste oppgave er å gjenreise det falleferdige naustet. I den anledning vil vi komme med følgende orientering:
Det har ikke vært mulig å bringe på det rene hvem som har bygd naustet eller om det er noen som kan hevde sin eiendomsrett på bygget.
Vi antar at det ble satt opp i tidsrommet 101 – 1920, men her er vi usikker. Forespørsel er sendt Kirkekontoret på Osterøy og Osterøy kommune. Per i dag eier Osterøy kommune grunnen naustet står på og Bruvik Sokn, ved soknerådet er eier av selve naustet.

Vår intensjon er å rive naustet og sette det opp som et supplement til Prestekaien med en åpen løsning. Badestranden er ryddet og fyllt med skjellsand og hele området skal være tilgjengelig for bygdefolket og tilreisende.
Noen økonomisk ramme på prosjektet er ikke utarbeidet enda. Søknad er sendt Sparebanken Vest som har bevilget kr. 25 000 til foretaket. Bergen og Omland Friluftsråd har sponset oss med 5 000 kroner og ett lass skjellsand. Støttemuren mot kirken er også en gave. Utlodning innbrakte kr 18 500.
Sakspapirer med tegninger er levert OSterøy kommune som ser særs positivt på at bruvik Grendaråd ønsker å rehabilitere Prestenaustet.

Riving av naustet er nå i full gang. Grunnen er gravd opp og fylt med grus. Den åpne delen av naustet skal hellelegges. Kledningen er fjernet og reisverket støttet opp med stagg. Gulvet i den indre delen er støpt.

Det er vårt ønske at flest mulig benytter seg av denne muligheten hvor ungene kan leke i fjøren, mor og far kan ta seg et bad eller bare slappe av eller prøve fiskelykken.

Skrevet juli 2014 på Bruvik

kunngjeringar

Bruvikdagen

Marknadsdag og dans på Bruvik

Sjå arrangementet på Facebook

Marknadsdag i bruvik sentrum 11-15 med
salgsboder
helikoptertur med Fonna fly
kulturelle innslag
salg av mat og kaker
open kyrkje – alle er velkomne inn i kyrkja!
lotteri

Alle velkommen!

Ønsker du utstillerplass? Ta kontakt med Kenneth 958 73 485 eller Kathrine 974 70 882‬

Om kvelden på Knausatun blir det show med Bjørn Jensen og Klabbetryne etterfulgt av dans med Splint. 18 år.
Salg av mat og drikke.
Dørene åpner kl. 1930.
Forhåndssalg av billetter:
Vipps: BRUVIK IDRETTSLAG Vippsnr. 87757
kr 350 inngang (300 medl. pris Knausane ungdomslag eller Bruvik idrettslag)
Kjøp billett på Nærbutikken på Bruvik hvis du ikke har Vipps.

Bruvik på facebook!

Klikk her for å gå til Bruvik sin facebook-gruppe

Bli med i gruppen og få nyheter fra Bruvik!


Treningsrommet
på Knausatun

Tren når du vil! Mange apparater på plass, åpent for alle. Les mer her eller spør i Nærbutikken.

image_preview

Hvis du bruker Internet Explorer kan du ha bruvikbygda.no som startside ved å klikke her.